20 Aralık 2009 Pazar

Mayalı Büküldüm Çöreği




MALZEMELER:
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
2 SU BARDAĞI SÜT
3 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 YUMURTA(akı hamurun içine,sarısı üzerine sürmek için)
1 PAKET YUVA YAŞ MAYA
ALDIĞI KADAR UN

İÇ MALZEMESİ:

1 SU BARDAĞI İNCE KIYILMIŞ FINDIK VEYA CEVİZ
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER (şeker arzuya göre azaltılabilir)
YARIM PAKET MARGARİN(eritilcek)1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ( her iki yağ karıştırılacak)

YAPILIŞI:

Yağ ve süt bir tencereye konularak hafif ısıtılır.içerisine yaş maya,tuz ve şeker ilave edilerek karıştılır.yumurta akı ve un ilave edilir.kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilip,yarım saat dinlendirilmek için sıcak bir ortamda bekletilir.Mayalana hamurumuzdan küçük parçalar koparıp top şeklinde yuvarlarız.unlanmış tezgahta merdane yardımıyla hamurularımızı açarız.( hamurlarımızın sayıları çift şekilde ayarlanmalı)hazırladığımız bu küçük hamurlardan bir tanesini alıp üzerine yağlı karışımı sürüp tekrar üzerine açılmış bir hamur ile kapatırız.üzerine hazırladığımız fındıklı veya cevizli iç malzemeyi koyup rulo yapıp hamuru kendi etrafında kıvırıp sararız.hazırladığımız parçaları yağlamış tepsiye dizip üzerini yumurta sarısı süreriz.haşhaş ,susam veya çörek otu ile süsleyip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder