BRİYOŞ
- Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
- 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 4.5 su bardağı un
- 1 kahve fincanı toz şeker
- 1 kahve fincanı süt
Afiyet Olsun
Kurabiye
Malzemeler
- 250 g oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 yumurta sarısı
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 poşet hamur kabartma tozu
- 1 poşet vanilin
- Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 yumurta akı
Hazırlanışı:
Margarin,yumurta sarısı,pudra şekerini karıştırın.Üzerine un, vanilin,kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi ilave edip kulak memesi kıvamını alana dek yoğurun.Yarım ceviz büyüklügünde parçalar alın ve yuvarlayın.yumurta akına batırıp fırın tepsisine dizin ve 170 - 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
Afiyet Olsun
5,5 Su bardağı un
125 gr.Marğarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı süt
7 çay kaşığı pudra şekeri
1,5 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 tane kabartma tozu
MALZEMELER
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
2 SU BARDAĞI SÜT3 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 YUMURTA(akı hamurun içine,sarısı üzerine sürmek için)
1 PAKET YUVA YAŞ MAYA
ALDIĞI KADAR UN
İÇ MALZEMESİ:
1 SU BARDAĞI İNCE KIYILMIŞ FINDIK VEYA CEVİZ
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER (şeker arzuya göre azaltılabilir)
YARIM PAKET MARGARİN(eritilcek)
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ( her iki yağ karıştırılacak)
- YAPILIŞI:Yağ ve süt bir tencereye konularak hafif ısıtılır.içerisine yaş maya,tuz ve şeker ilave edilerek karıştılır.yumurta akı ve un ilave edilir.kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilip,yarım saat dinlendirilmek için sıcak bir ortamda bekletilir.Mayalana hamurumuzdan küçük parçalar koparıp top şeklinde yuvarlarız.unlanmış tezgahta merdane yardımıyla hamurularımızı açarız.( hamurlarımızın sayıları çift şekilde ayarlanmalı)hazırladığımız bu küçük hamurlardan bir tanesini alıp üzerine yağlı karışımı sürüp tekrar üzerine açılmış bir hamur ile kapatırız.üzerine hazırladığımız fındıklı veya cevizli iç malzemeyi koyup rulo yapıp hamuru kendi etrafında kıvırıp sararız.hazırladığımız parçaları yağlamış tepsiye dizip üzerini yumurta sarısı süreriz.haşhaş ,susam veya çörek otu ile süsleyip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiririz.
- Afiyet Olsun
EBEGÜMEÇLİ MADIMAK YEMEĞİ
MALZEMELER
500gr madımak
250gr ebegümeci - 1 fincan ince bulgur
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
biraz margarin
birazda sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz - HAZIRLANIŞI
önce madımakları alıyoruz temizleyip yıkıyoruz isterseniz bıçakla kıyabilirsiniz ben robotta kıyıyorum çok kolay oluyor tencereye 1 lt su koyup kaynatıyoruz kaynayan suya madımakları ekleyip pişiriyoruz. pişmeye başlayınca dogradıgımız ebegümeçlerinide ekliyoruz bulgurunu tuzunu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.suyu aza gelirse sıcak su ekleye bilirsiniz pişince bir tavaya margarin,sıvı yağ koyup soğanları incecik doğrayıp pembeleştiriyoruz sonra doğradığımız sarımsaklarıda ekleyip yemeğimizin üzerine karışımı döküp karıştırıyoruz.yufka ekmeği ile servis ediyoruz.AFİYET OLSUN
Sulu Köfte
- 250 gr dana kıyma
- 1 yumurta
- 1 ortaboy soğan
- 1 çay bardağı ince bulgur
tuz,karabiber,kimyon,pulbiber, yenibahar,unGeniş bir tepsiye biraz un yayılır.yukarıdaki malzemelerle hazırladığımız köfteleri misket büyüklüğünde yuvarlyıp tepsinin içine bırakıp una bulanmalarıı sağlayalım.Malzemeler: - 2 ortaboy patates
- 1 havuç
- 1 fincan sıvı yağı
- 1 kaşık salça
- 2 litre sıcak su
Hazırlama:
Hazırlayacağımız tencereye yağımızı ve salçamızı koyarak salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.küp küp doğradığımız havuçları ve patatesleri katıp kavurmaya devam edelim.tuz ve suyunu ekleyip kaynamasını bekledikten sonra köftelerimizi katalım.kısık ateşte yumuşayan kadar pişirelim.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
Malzemeler:
- 1 kg dolmalık biber orta büyüklükte ve ince kabuklu tercih edilmeli.
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 5 adet orta büyüklükte soğan
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- karabiber
- maydonoz
- dolmalık fıstık
- kuş üzümü
- tuz
Hazırlanışı:
Soğanları zeytinyağıyla kavurduktan sonra 1 domatesin yarısını kabuklarını soyarak ince doğrayalım, salçayı da ilave edip, soğanla birlikte kavuralım. Ardından yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip kavurmaya devam edin. Biraz kavurduktan sonra 1,5 su bardağı sıcak suyla beraber pişirelim. Damak tadımıza göre tuz ilave edelim. Biraz soğuttuktan sonra maydonoz, nane, tarçın, karabiber,dolmalık fıstık ve kuş üzümlerini ilave edip karıştıralım. Ardından yıkayıp temizlediğimiz biberlerin içlerini doldurup tencereye dizelim. Kalan domatesi küçük parçalar halinde kesip biberlerin üzerine kapatalım. Daha sonra biberlerin üzerinde biraz zeytinyağı gezdirip, biraz da tuzladıktan sonra 1 su bardağı su ile yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.