Yemek Tarifleri

BRİYOŞ


Gerekli Malzeme:

  • Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
Mayalı Hamur Malzemesi:
  • 4.5 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı süt
4 kahve fincanı margarin
  • 3 yumurta,
  • 1 limon suyu
  • 5 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Mayalı hamuru hazırlayıp üzerini temiz bir bezle örtün.20-25 dakika sıcak bir ortamda bekletin.Hamurun dörtte birini ayırın.kalan hamuru 24 eşit parçaya bölün ve top şekli vererek yağlanmış tepsiye dizin.hamurların ortalarına bastırarak birer çukur açın.ayırdığınız hamurlardanda 24 küçük top yapın.tepsideki hamurlara açtığınız çukurlara yerleştirin.30 dakika mayalanmak üzere bekletin.üzerine yumurta sarısı sürün.hindistancevizi ile süsleyip 190 derecedeki fırında 15 dakika pişirin.

    Afiyet Olsun

     Kurabiye



    Malzemeler
    • 250 g oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 1 yumurta sarısı
    • 1 limon kabuğu rendesi
    • 1 poşet hamur kabartma tozu
    • 1 poşet vanilin
    • Aldığı kadar un

    Üzeri için:
    1 yumurta akı
    Hazırlanışı:
    Margarin,yumurta sarısı,pudra şekerini karıştırın.Üzerine un, vanilin,kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi ilave edip kulak memesi kıvamını alana dek yoğurun.Yarım ceviz büyüklügünde parçalar alın ve yuvarlayın.yumurta akına batırıp fırın tepsisine dizin ve 170 - 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
    Afiyet Olsun
     Kandil Simiti





    MALZEMELER

     5,5 Su bardağı un
    125 gr.Marğarin
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı mahlep
    1 çay bardağı süt
    7 çay kaşığı pudra şekeri
    1,5 çay kaşığı tuz
    1 adet yumurta
    1 tane kabartma tozu

    Mayalı Büküldüm Böregi








    MALZEMELER

    1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
    2 SU BARDAĞI SÜT
    3 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER
    1 TATLI KAŞIĞI TUZ
    1 YUMURTA(akı hamurun içine,sarısı üzerine sürmek için)
    1 PAKET YUVA YAŞ MAYA
    ALDIĞI KADAR UN

    İÇ MALZEMESİ:

    1 SU BARDAĞI İNCE KIYILMIŞ FINDIK VEYA CEVİZ
    1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER (şeker arzuya göre azaltılabilir)
    YARIM PAKET MARGARİN(eritilcek)
    1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ( her iki yağ karıştırılacak)
    • YAPILIŞI:
      Yağ ve süt bir tencereye konularak hafif ısıtılır.içerisine yaş maya,tuz ve şeker ilave edilerek karıştılır.yumurta akı ve un ilave edilir.kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilip,yarım saat dinlendirilmek için sıcak bir ortamda bekletilir.Mayalana hamurumuzdan küçük parçalar koparıp top şeklinde yuvarlarız.unlanmış tezgahta merdane yardımıyla hamurularımızı açarız.( hamurlarımızın sayıları çift şekilde ayarlanmalı)hazırladığımız bu küçük hamurlardan bir tanesini alıp üzerine yağlı karışımı sürüp tekrar üzerine açılmış bir hamur ile kapatırız.üzerine hazırladığımız fındıklı veya cevizli iç malzemeyi koyup rulo yapıp hamuru kendi etrafında kıvırıp sararız.hazırladığımız parçaları yağlamış tepsiye dizip üzerini yumurta sarısı süreriz.haşhaş ,susam veya çörek otu ile süsleyip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiririz.
    •  Afiyet Olsun


      EBEGÜMEÇLİ MADIMAK YEMEĞİ

        








       MALZEMELER
      500gr madımak
      250gr ebegümeci
    • 1 fincan ince bulgur
      1 tane kuru soğan
      2 diş sarımsak
      biraz margarin
      birazda sıvı yağ
      1 yemek kaşığı tuz
    •  HAZIRLANIŞI
      önce madımakları alıyoruz temizleyip yıkıyoruz isterseniz bıçakla kıyabilirsiniz ben robotta kıyıyorum çok kolay oluyor tencereye 1 lt su koyup kaynatıyoruz kaynayan suya madımakları ekleyip pişiriyoruz. pişmeye başlayınca dogradıgımız ebegümeçlerinide ekliyoruz bulgurunu tuzunu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.suyu aza gelirse sıcak su ekleye bilirsiniz pişince bir tavaya margarin,sıvı yağ koyup soğanları incecik doğrayıp pembeleştiriyoruz sonra doğradığımız sarımsaklarıda ekleyip yemeğimizin üzerine karışımı döküp karıştırıyoruz.yufka ekmeği ile servis ediyoruz.AFİYET OLSUN

      Sulu Köfte


      [SDC10109.JPG]

      Köfte için

      Malzemeler:
    • 250 gr dana kıyma
    • 1 yumurta
    • 1 ortaboy soğan
    • 1 çay bardağı ince bulgur
      tuz,karabiber,kimyon,pulbiber, yenibahar,un
      Geniş bir tepsiye biraz un yayılır.yukarıdaki malzemelerle hazırladığımız köfteleri misket büyüklüğünde yuvarlyıp tepsinin içine bırakıp una bulanmalarıı sağlayalım.
       Malzemeler:
    •  2 ortaboy patates
    • 1 havuç
    • 1 fincan sıvı yağı
    •  1 kaşık salça
    • 2 litre sıcak su


    Hazırlama:



     Hazırlayacağımız tencereye yağımızı ve salçamızı koyarak salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.küp küp doğradığımız havuçları ve patatesleri katıp kavurmaya devam edelim.tuz ve suyunu ekleyip kaynamasını bekledikten sonra köftelerimizi katalım.kısık ateşte yumuşayan kadar pişirelim.


    Afiyet Olsun


    ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



    Malzemeler:

    • 1 kg dolmalık biber orta büyüklükte ve ince kabuklu tercih edilmeli.
    • 1,5 su bardağı pirinç
    • 1/2 su bardağı zeytinyağı
    • 5 adet orta büyüklükte soğan
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı nane
    • 1 domates
    • 1 tatlı kaşığı salça
    • karabiber
    • maydonoz
    • dolmalık fıstık
    • kuş üzümü
    • tuz

    Hazırlanışı:
    Soğanları zeytinyağıyla kavurduktan sonra 1 domatesin yarısını kabuklarını soyarak ince doğrayalım, salçayı da ilave edip, soğanla birlikte kavuralım. Ardından yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip kavurmaya devam edin. Biraz kavurduktan sonra 1,5 su bardağı sıcak suyla beraber pişirelim. Damak tadımıza göre tuz ilave edelim. Biraz soğuttuktan sonra maydonoz, nane, tarçın, karabiber,dolmalık fıstık ve kuş üzümlerini ilave edip karıştıralım. Ardından yıkayıp temizlediğimiz biberlerin içlerini doldurup tencereye dizelim. Kalan domatesi küçük parçalar halinde kesip biberlerin üzerine kapatalım. Daha sonra biberlerin üzerinde biraz zeytinyağı gezdirip, biraz da tuzladıktan sonra 1 su bardağı su ile yaklaşık 30 dakika pişirelim.

    Afiyet olsun.